27 Mar Salgın Hastalıklar ve Enfeksiyon Riskine Dair: Egzersizin Artı ve Eksi Yönleri
Salgın Hastalıklar ve Enfeksiyon Riskine Dair Egzersiz, Artı ve Eksi Yönleri
Salgın Hastalıklar Enfeksiyon ve Egzersiz ilişkisine dair konuşacak olursak; hareket etmenin hastalıklardan koruduğu ve bazı hastalıkların tedavisinde destek olarak kullanıldığı uzun yıllardır bilinmektedir. İster performans sporcusu olun, isterseniz sağlığınız için egzersiz yapın “yoğun egzersiz” pek çok zaman “daha fazla fayda” olarak algılanabilmektedir.
Dünya koronavirüs pandemisi ile mücadele ederken, kişisel sorumlulukların toplumsal bir kaosu engelleyeceği ortadadır. Bu sorumluluk ile “evde kal” çağrısına uyanlar, “Evde hareketsizim ve sürekli bir şeyler atıştırıyorum. Kilo almaktan korkuyorum.” paniği ile sosyal mecralarda dolanan yüzlerce yanlış taslak programlar ile egzersiz yaklaşımları sergilemektedir.
Uyguladığınız egzersiz planının size uygun olup olmadığını düşündünüz mü?
“Daha fazla hareket” her zaman sağlıklı mı? oldukça tartışmalı bir konudur.
Salgın Hastalıklar Enfeksiyon ve Egzersiz Döngüsünde Bağışıklık Sistemine Dair Neler Biliyoruz?
Egzersiz sonrası oluşan metabolik yanıtlar, tıpkı bir travma sonrası oluşan yanıtlarla benzerlik gösterir. Spor literatüründe “Açık Pencere Hipotezi” olarak karşımıza çıkar ve dayanıklılık egzersizleri sonrası bağışıklık sisteminin kısa süreli baskılanması ile ilişkilendirilir. Üst solunum yollarında duyarlılığın artışına sebep olur. Egzersizin tipi, şiddeti ve süresine göre takip eden 3-72 saatlik baskılanmış bağışıklık sistemi, koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu süreçte hepimiz için riskli olabilir.
Kısa süreli ve orta şiddetli egzersizlerden hemen sonra kanda akyuvar sayısı artar ve bu artışın sebebi enfeksiyona karşı konan savunmada önemli bir rolü olan nötrofiller tarafından gerçekleşir ancak uzun süreli şiddetli egzersizde ise dolaşımdaki antikor üretimi ve vücudun temel koruma sistemi baskılanır.
Nieman ve ark. yaptığı bir çalışma, düzenli orta şiddetli yapılan egzersizlerin üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı direnci arttırırken, stresin ve yüksek yüklenmenin söz konusu olduğu egzersiz modelleri enfeksiyon ile ilişkilendirilmiştir.
Salgın Sürecinde Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutmanıza Yardımcı Olacak Öneriler
- Stresinizi yönetin.
- Vücudun vitamin ve mineral depolarını optimal seviyede tutmak bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Dengeli bir diyet yapın.
- Düzenli uyumaya gayret edin.
- Hızlı kilo kaybından ve düşük kalorili diyetlerden kaçının.
- Yeterli sıvı tüketin.
- Yüksek yoğunluklu egzersizlerden kaçının. Vücut ağırlığı ile kısa süreli, hafif yüklenmeli egzersizleri tercih edin.
- Eklem hareket genişliğinizi hedef alan egzersizler yapın.
- Egzersiz sırasında ellerinizi yüzünüze ve ağzınıza götürmeyin.