zayıflama ve hipotiroidi

 Zayıflama ve Hipotiroid

Zayıflama ve Hipotiroidi İçin Önemli 5 Kural

 Zayıflama ve Hipotiroidi , Haşimato, Hipertoridi gibi pek çok otoimmün hastalıklar kilo verme sürecinde oldukça moral bozucu olabilir. Sıklıkla karşılaştığımız sorunların başında genellikle metabolizmamızın da yavaşlamasına ya da aşırı hızlanmasına sebep olan tiroid bezi hastalıkları gelir.

Tiroid bezi, sindirim fonksiyonu, sinir sistemi, kas kontrolü, beyin gelişimi, ruh hali, metabolizma hızını düzenleyen ve etkileyen hormonları üreten endokrin sistemimizin bir parçasıdır.

Tiroid bezi çalışma faktörü değişiklik gösterdikçe metabolik reaksiyonlarda farklılık gözlemlenmektedir. Bu bezin az çalışması durumunda ‘’hipotiroidi’’çok çalışmasında ise ‘’hipertroidi’’  meydana gelmektedir. Tüm bu durumlar hipofiz bezi tarafından “TSH hormonu” ile tiroit bezinin yeterince çalışıp çalışmadığının bize göstergesidir.

Peki belirtileri nelerdir?

  • Zayıflama karşısında direnç,
  • Kabızlık,
  • Merkezi sinir sisteminde inaktivite,
  • Yorgunluk,
  • Deri kuruluğu
  • Saçlarda matlık gibi sıkıntılar meydana gelmektedir.

Bu süreçlerde kilo kontrolüne karşı direnç hipotiroidi meydana gelmektedir.  Bu yüzden doktor kontrolünde ilaç kullanımı en başlıca tedavi yöntemiyken;  ilaç tedavisini desteklemek için size özel bir beslenme planı ve mutlaka bir antrenman planı oluşturulması ise diğer dikkat edilmesi gerekilen konulardandır. Çünkü birçok beslenme faktörü, tiroid fonksiyonunu optimize etmede rol oynarken; hareketsiz yaşam hastalığın semptomlarını tetikleyebilmektedir.

Zayıflama ve hipotiroidi için en önemli 5 noktayı inceleyelim.

  1. Tuz tüketimi

Otoimmün hastalık olan tiroidin en önemli nedeni iyot eksikliğidir.   İyot, otoimmün antikorları uyardığı için Haşimato hastalığı olan kişilerde semptomları tetiklediğine yönelik birtakım çalışmalar mevcuttur. Dolayısıyla bu konuda iyot alımını ılımlı tutmada fayda var. İyot alımını sadece tuz olarak düşünmeyin balık ve deniz ürünleri, mandıra ürünleri ve tahıllar başlıca iyot kaynaklarıdır.

  1. D Vitamini

D vitamini eksikliği Haşimato Tiroid ile bağlantılıdır. Çünkü; D vitamini eksikliği hormon düzensizliklerine özellikle düşük leptin salınımına neden olabilmektedir. Leptin seviyesinde ki düşüklük açlık reseptörünü etkileyerek kilo kontrolünü tetiklemektedir. D vitamini ihtiyacını mantar, yumurta, balık gibi besinlerle destek olabilirsiniz.

  1. Kalsiyum Desteği

Hipertiroidizm(tiroit hormonlarının fazla çalışması) , özellikle de Graves (zehirli troid) hastalığı, hipertiroidi hastalarında yaygın olarak bulunan D vitamini eksikliğinden kaynaklanan kemik kaybına neden olduğu bilinmektedir. Bildiğimiz gibi kemik sağlığında ilk akla gen kalsiyum tüketimi. Bu noktada çalışmalar D vitamini ve kalsiyum alımının önemini belirtmektedir. Yağlı balıklar, süt ve süt ürünleri, yumurta ve mantar gibi besinleri beslenme planınıza eklemelisiniz.

  1. Selenyum Kaynağı

Selenyum minerali tiroid bezinin çalışmasında aktif rol oynamaktadır. Tiroid fonksiyonuna entegre olan enzimlerin gerekli bir bileşeni olduğu gösteren selenyum, immün sistem üzerinde oldukça etkidir. Randomize plasebo kontrollü çalışmaların bir meta-analizi, Haşimato’lu hastalarda selenyumun hem tiroid antikor titreleri hem de ruh hali üzerindeki faydalarını göstermiştir. Fakat bu noktada dikkat edilemesi gerekilen konu selenyumun aşırı alımı gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilmektedir. Dolayısıyla takviyeler ile alınırken dikkatli olunmalı. Özellikle günde tüketeceğiniz 1 veya 2 tane brezilya cevizi selenyum ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bununla beraber ton balığı, yengeç ve ıstakoz gibi besinler selenyumdan zengin besinler arasındadır.

  1. Magnezyum Kaynağı

Zayıflama sürecinde bir diğer dikkat etmeniz gereken unsur ise T4’ün T3’e dönüşümü için magnezyum gerekliliğidir. İdrar nedeniyle bazı durumlarda Magnezyum kayıpları olabilmektedir.  Ayrıca rafine gıda ve kafein içeriği yüksek bir diyetin magnezyum kaybını neden olduğu söylenmektedir. Kabak çekirdeği en başlıca magnezyum kaynaklarındandır.

Zayıflama ve Hipotiroidi ilişkisinde dikkat!

Guatrojen Besinlere Dikkat!

Brokoli, karnabahar ve lahana gibi sebzeler, hidrolize edildiklerinde veya parçalandıklarında doğal olarak goitrin denilen bir bileşiği serbest bırakırlar. Bu besinler vücudun iyot emilimini engelleyerek; troid hormonunun çalışmasını baskılar. Dolayısıyla goitrin, tiroid hormonlarının sentezini engelleyebilir. Bu noktada dikkat edilecek nokta ilaç alımında hemen sonra bu besinler tüketilmemelidir.

Son olarak dikkat edilecek konu…

Kalsiyum takviyeleri, kafein ve lif alımı tiroid ilaçlarının uygun şekilde emilimini engelleme potansiyeline sahiptir, bu yüzden hastalar her ikisini de alırken zamanlamayı dikkate almalıdır. Çalışmalar özellikle kalsiyum takviyeleri ve tiroid ilaçlarının en az dört saat aralıklarla alınması gerektiği söylemektedir.

Unutmayın ki tek başına beslenme tiroid hastalığında etkili değil

Virginia’daki Kaplan Entegre Tıp Merkezi’nde ve sertifikalı bir yoga eğitmenin gözlemi doğrultusunda tiroid bozukluğu olan hastalar da egzersizin kilo alımı, yorgunluk ve depresyonun kontrolüne yardımcı olurken; hipertiroidizm de kaygı ve uyku bozukluklarını düzenlemeye ve zayıflama ve hipotiroidi sürecine yardımcı olabildiği söylenmektedir.

 

Kilo verme süreciyle ilgili antrenman tekniklerini öğrenmek için buraya tıklayın.

 

Dart Training House Ekibi