Gezegen Diyeti

 

Sağlıklı beslenmek için amacın ne? Tükettiğin besinlerin nelere iyi gelmesi seni mutlu ederdi? Cildine, saçlarına, karaciğerine, midene…

Peki, artık bu yetmiyor desem…

Yıllardır planladığımız beslenme programlarında besinlerin bedenimiz için faydalarına odaklandık ama artık bu faydanın yanı sıra düşünülmesi gereken çok önemli bir şey daha var ki o da gezegene olan faydası.

 

Eminim ‘’Gezegen Diyeti’’ni ve ‘’Gezegeni Besleme’’yi son zamanlarda daha sık duyar oldun. Önümüzdeki yıllarda da çok daha sık duyacaksın. Dünyanın kaynakları çok büyük bir hızla tükeniyor ve bu hızla gidersek çok geçmeden yaşanabilir bir dünya bulmamız imkânsız hale gelecek. İklim değişikliğinin önüne geçebilmek ve doğal kaynakların tüketim hızını yavaşlatabilmek için aslında hepimize düşen görevler var. Beslenme, atmamız gereken adımlardan biri. Dünya üzerinde 821 milyon aç insan varken hala 5 saniyede bir çocuğun açlıktan öldüğünü düşünmek bile bu konunun ne kadar önemli olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Daha az israf etmek, ihtiyacımız kadar tüketmek ve besinlerin sadece sağlığımıza değil gezegene olan etkilerini düşünmek de sorumluluğumuz.

 

Gezegen Diyeti

Sürdürülebilir beslenme besleyici, güvenli, sağlıklı bir beslenme düzeni ama bütün bunların yanı sıra düşük çevresel etkiye de sahip olmalı. Yani bizleri beslediği gibi ekosistemi ve gezegeni de beslemelidir.

37 bilim adamının üzerinde çalıştığı Gezegen Diyeti; dünyanın en prestijli sağlık dergilerinden biri olan The Lancet’te yayınlandı. EAT-Lancet Komisyonunun Özet Raporu diyor ki; Dünya’da 2050 yılına kadar bireylerde sağlıklı diyetlere dönüşüm kaçınılmaz olacak.  Meyvelerin, sebzelerin, kuruyemişlerin ve baklagillerin küresel tüketiminin ikiye katlanması ve kırmızı et ve şeker gibi yiyeceklerin tüketiminin %50’den daha fazla azaltılması gerekiyor. Bu yüzden bitkisel kaynaklı besinler bakımından zengin ve daha az hayvansal kaynaklı besin içeren bir diyet, hem sağlığımızı  hem de doğayı koruyor.

 

Gezegen Diyeti Nasıl Olmalı? Hangi Besinleri Tüketebiliriz?

Gezegeni besleme konusunda yaptığı çalışmalarla hepimize örnek olan ve bu konudaki farkındalığımızı artıran Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak, son kitabı İyi Yaşam Günlüğü’nde gezegen diyetine oldukça geniş bir yer verdi. Ben de senin için Gezegen Diyeti’nin detaylarını buraya getirdim.

 

Gezegen Diyeti’ni uygularken bitkisel kaynaklara ağırlık veriliyor çünkü biliyoruz ki bir kilogram tahıl üretilmesi için 1500 litre su gerekirken bir kilogram et üretilmesi için 15 bin litre su gerekiyor.

Doğayı korumak adına bitkisel kaynaklara beslenmemizde ağırlık vermemiz şart. Bu beslenme düzeninde günlük olarak yer alan besin grupları aşağıdaki gibi listelenmiştir.

Sebze: Günlük ortalama 300 gram,

Meyve: Günlük ortalama 200 gram,

Yağlı tohumlar: Günlük ortalama 25 gram,

Baklagil: Günlük ortalama 50 gram,

Süt ürünleri: Günlük yaklaşık 250 ml süt (Yaklaşık bir su bardağı),

Ekmek ya da pirinç gibi tam tahıllar: Günlük 232 gram (10-12 yemek kaşığı pirinç ya da bulgur ya da 8-9 dilim ekmek),

Nişastalı sebzeler: Günlük yaklaşık 50 gram,

İlave şeker: Günlük maksimum 31 gram (Yaklaşık altı küp şeker),

İlave yağ: Günlük ortalama 4-5 yemek kaşığı,

Yumurta: Günlük ortalama 13 gram (Haftada maksimum 2 yumurta),

Tavuk: Günlük maksimum 58 gram (Haftada toplam maksimum 400 gram),

Kırmızı et: Günlük maksimum 14 g (Haftada max 100 g).

 

Görüldüğü üzere bu beslenme düzeni bizim ülkemiz şartlarında da uygulanması çok zor olan bir beslenme plan değil. Geleneklerimize döndüğümüzde ve doğala yöneldiğimizde aslında hem doğamıza hem bedenimize hem de geleceğimize sahip çıkabiliyoruz.

Detaylı bilgiye ulaşabilmek için https://dartraininghouse.com/personal-training-beslenme/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Dyt. Betül KARAKUŞ