Pilatesin Temelleri ve Nefes

Günümüzde hemen hemen herkesin birleştiği ortak nokta sağlıklı bir yaşam. Şehir hayatı, düzensiz çalışma saatleri, stresli bir yaşam sağlıklı yaşamın karşısında duran başlıca sebeplerden. Günlük hayatımızda daha konforlu hareket edebilmek, otururken omurga çevresinde ağrı hissetmemek, hareket ederken eklemlerimizin bizi kısıtlanmaması, yürürken dengeli yürüdüğümüzü hissetmek sağlıklı yaşam için önemli standartlardandır. Yaş aldıkça zayıflayan kaslar, azalan kemik kütle yoğunluğu ve dejenere olan eklemlerin karşısında dengeli ve sürüdürülebilir sistem koymak gerekir. Bu noktada pilates ve aletli pilates (reformer pilates) ideal bir sistemdir. Günümüzde birçok kişi, spor salonları, antrenman stüdyoları ya da pilates stüdyosunda bireysel ya da grup şeklinde pilates dersi almaktadır.

Pilates 1880 yılında dünyaya gelen Joseph Pilates tarafından bulunmuştur. Çocukluk dönemini kassal açıdan zayıflıkla geçiren ve hastalıklara boğuşarak geçiren Pilates, kendi sistemini bulmak istemiştir. Hayvan omurgalarından esinlenen Pilates, kendi adını verdiğini bu egzersiz sistemini oluşturmuştur.  Pilates sistemi, büyük kas gruplarını değil, vücudumuzdaki derin sabitleyici kasları hedef alan bir sistem olmuştur. Power house (güç evi) diye adlandırdığı merkez bölge kaslarını kuvvetlendirmek, bunu yaparken temel bağlantı noktalarını kullanarak hareket serisini yapmayı önemsemiştir. Pilates, önce mat serisini hazırlamış, arkasından reformer pilates de denilen aletli pilates serisini oluşturmuştur.

Pilatesin Temel Prensipleri

  • Merkez: Merkez birçok anlamı içermekle birlikle, vücudun tam ortaya noktasında olan ve denge merkezini sağlayan ve ağırlığın eşit bir şekilde dağıldığı tek noktadır. Kişilerin ağırlık merkezleri kendilerine göre değişkenlik göstermektedir. Merkez, kişinin boyuna ve esnekliğine göre hareketleri hissedebilme derecesinde belirleyici noktadır ve tüm hareketlerden ortaya çıkan enerjinin sonsuz hissedilmesi ile ilgili bir kavramdır. Pilateste power house (güç evi) diye bilinen merkez bölge, pilatesin temel prensipleri uygulandığında kişinin gövde merkezinde ilerleme alacağı yerdir.
  • Solunum: Pilatesin tüm prensipleri büyük önem taşımaktadır fakat solunum içlerindeki en önemli prensiptir. Solunum, pilatesin temel yakıtıdır ve Joseph Pilates’in kabul ettiği gibi zihin ve beden birlikteliğinin tamamıdır. Solunum en önemli prensiptir ama hepsi demek değildir. Önemli olan solunumun derinliğini anlamak, vücudu kontrol ederken doğru bir şekilde solunumu hareket sisteminin içerisine dahil etmektir.
  • Konsantrasyon: Hayal etmekle başlar her şey. Zihinsel kontrol pilates sistemi için çok önemlidir. Pilates sistemi önce zihinde başlar, daha sonra bedende gerçekleşir. Hareket serisinde vücudunu doğru şekilde hayal etmek ve uygulamak, konsantrasyonu ve dikkati sağlamak oldukça önemlidir.
  • Kontrol: Yapılan hareket serisinin düzeni kontrol olarak tanımlanır. Kontrol, kişinin dikkatine ve odağına göre hareket serisinde değişkenlik gösteren bir durumdur. Odağı kuvvetli olan bir kişinin hareket serisini uygulaması ile dikkati dağınık birinin uygulaması arasında fark vardır.
  • Kesinlik: Pilateste hareketin tam olarak uygulandığı biçimdir. Önemli olan doğru anatomi bilgisi ile kişinin hareketleri tam ve doğru biçimde uygulamasıdır.
  • Akıcı Hareket: Seri içerisindeki hareketlerin kesilmeden akıcı ve doğru bir biçimde yapılmasıdır. Merkez kaslarınız ne kadar güçlüyse hareket o kadar akıcı ve doğru bir şekilde yapılır. Pilates zihin ve bedenin birleştiği bir prensiptir. Pilates bireysel bir sistemdir. Her bireyin ihtiyaçları ve sınırları farklıdır ve gelişmesi gereken parametreleri bu bağlamda farklıdır. Sedanter bireyler, atletik performans sporcusu ya da hamile bir birey fark etmeksizin kişinin ihtiyaçları farklıdır. Bu sebepten ister mat pilates; isterseniz reformer pilates (aletli pilates) yapın bunu bireysel yapmalısınız.

 

Pilatesin Faydaları

  • Eklemin tam hareket açısında çalışmasını sağlar.
  • Esnekliğin artmasında destek olur.
  • Dayanıklılık ve kuvvetin artmasında destekçidir.
  • Merkez bölgenin kuvvetlenmesini sağlar.
  • Doğru nefes alımı ile hareket ve vücut kontrolünü sağlar.
  • Postürel bozukluklara karşı olumlu etkisi vardır.
  • İskelet çevresindeki derin sabitleyici kasların gelişmesine yardımcıdır.
  • Daha dengeli ve kaliteli yaş almanıza yardımcıdır.
  • Zihnen ve bedenen odaklanmanızı sağlar.

Pilates, mat pilates ve aletli pilates (reformer pilates) tümüyle zihin ve bedenin solunumla bütünsel birleşimidir. Yaş grubu fark etmeksizin her yaş grubundan kişinin yapabileceği bir sistemdir. Bağlantı noktalarının doğru kurulması çok önemlidir. Bağlantı noktalarından sonra hareket serinin akışının doğru uygulanması ve konsantrasyonla birlikte nefes işin içerisine eklenir. Yaşam kalitenizi arttırmak için haftanın 2 günü pilates yapın.

Eğitmen notu: Omurganızı sevin, unutmayın iskelet sistemi sağlıklı olmayan bir birey sağlıklı yaş alamaz. 🙂

ILGIM TÜRKAN

EGZERSİZ UZMANI

PİLATES EĞİTMENİ