06 Ara Fiziksel Uygunluk
Makinalaşmanın günden güne arttığı ve insan hareketliliğini yitirdiği bu çağda, sağlığımızda doğrudan etkilenmektedir.
Fiziksel uygunluk, litaratürde karşımıza İngilizce “physical fitness” olarak çıkmaktadır. Türkçeye, “physical” kelimesi yani; “Fiziksel, fiziki unsurlar kullanılarak, bedensel” anlamında çevrilmiştir. Fiziksel uygunluk genellikle fitness kelimesiyle aynı kavram zannedilmektedir. “Fitness” kişinin sağlıklı, zinde ve uygun” olması anlamlarına sahiptir. Fiziksel uygunluk ile ilgili birden çok tanım yer almaktadır. U.S. Department of Health & Human Services tarafından yapılan tanım şu şekildedir: “Kişilerin fiziksel aktiviteyi gerçekleştirebilme becerisine ilişkin, var olan ya da bunu gerçekleştirebilmeye yönelik bir dizi özelliktir.” Başka bir tanımla; güne başlarken enerjik ve dinç bir şekilde yataktan kalkmak, gündelik işleri kolayca organize edebilme, neşeli ve enerjik olabilme ve gün içerisinde gelen tehditlere karşı hazır olabilme durumudur. Kısacası kişinin fizyolojik, psikolojik olarak kendini hazır hissetme halidir.
Fiziksel uygunluk; toplumun sağlığını koruması için çok önemli bir kavramdır. Düzenlilik ve disiplin gerektiren bir durumdur. Kişinin yaşam kalitesini arttırdığı, hastalıklara karşı kendini koruduğu bir süreçtir. Temel süreçlerin bulunduğu bir kavramdır. Bu süreçlerden bazıları;
- Aerobik Uyum: Aerobik kavramı, oksijenli ortam demektir. Aerobik egzersiz, organizmanın karşılaştığı fiziksel şiddete karşı koyabilmek için gerekli enerjiyi üretmesi esnasında yeterli oksijeni alabilmesidir. Aerobik uygunluğun geliştirilebilmesi düşük şiddetli ve uzun süreli egzersizler sayesinde olur. Aerobik egzersizler en fazla kardiyovasküler sistemi etkilediği için, bireyleri kalp-damar rahatsızlıklarına karşı korur, kişinin yaşam kalitesini arttırmakta önemli bir rol oynamaktadır.
- Kassal Uygunluk: Kuvvet, dayanıklılık, esneklik kassal uygunluktur. Kas kütlesinin yüksek olması, metabolik rahatsızlıklar, omurga sağlığı için önemlidir. Kassal uygunluk için direnç egzersizleri; egzersiz rutinimizin temelinde yer almalıdır. Antrenman performansının artması, konfor alanımızdan dışarı çıkmak ve gelişmek için önemli rol oynamaktadır.
Fiziksel uygunluk düzeyimiz arttıkça, aktivite düzeyimizde doğru orantılı olarak artmaktadır. Fiziksel aktivite miktarı artan bireyin hayatı;
- Kronik hastalıklar açısından daha az tehdit taşımaktadır.
- Fiziksel uygunluk düzeyinin artmasına destektir.
- Kendine güven ve bedensel farkındalığı arttırır.
- Günlük rutinini ve iş hayatını pozitif yönde etkiler.
- Metabolik rahatsızlıklara karşı savaşır.
Eğitmen Notu: Fiziksel aktivite, çocukluk yaşta başlayıp, yaşam rutini haline gelmeli ve hayat boyu artarak devam etmelidir. Özellikle gelişim dönemindeki bireylerin beden ve zihin sağlığı açısından pozitif yönde etki göstermektedir. Fiziksel uygunluk arttıkça egzersiz rutini ona bağıl olarak değişmeli ve ilerlemelidir. Kişinin ilerleyen yaşlardaki hayatını organize edebilmesi, stresle ve rahatsızlıklara karşı önlem almasında en önemli nokta egzersizdir. Hangi yaşta olursanız olun, fiziksel konumunuz ne olursa olsun hareket etmekten vazgeçmeyin. En önemlisi kendinizi fark edin ve sevin:)
ILGIM TÜRKAN
EGZERSİZ UZMANI
PİLATES EĞİTMENİ