21 Oca EN İYİ YUMURTA
Yumurta protein kalitesi bakımından en değerli besinlerden biri ve ortalama 6 gram protein içeriyor. Eskiden yumurta almak istediğimizde sadece birkaç farklı rengi karşımıza çıkardı. Şimdi ise üretim koşullarından, boyutlarına kadar onlarca çeşit yumurtayla karşılaşmak mümkün. Peki hangi yumurtayı seçeceğini biliyor musun?
EN İYİ YUMURTA
Üzerindeki Numaraya Dikkat
Son zamanlarda satın aldığın yumurtaların üzerindeki rakamlar eminim dikkatini çekmiştir. Peki bunların ne anlama geldiğini düşündün mü? Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre artık tabağındaki yumurtanın üzerine baktığındahangi ülkede, hangi ilde üretildiğini, yumurtalama tarihini, iletme numarası ve kümes numarasını, yetiştirme metodunu öğrenebileceksin.
TR kodundan önceki rakamlar, yetiştirme metodu kodu ve bu kod olmadan yumurta satılması ise yasak. İşte sana kısa bir açıklama, aldığın yumurtada en baştaki numara sana şunları söylüyor;
0: Organik tavuk
1: Gezen tavuk
2: Kümeste özgür tavuk
3: Kafes tavuğu
Bu 4 çeşit yumurta içinde sadece 0 kodlu olan yumurtanın organik şekilde üretildiğini gösteriryor. Bu yumurtalar için tavuğa verilen yem organik ve hormon uygulanmadığı biliniyor. Diğerlerinde ise GDO’suz yem ve hormon kısıtlaması yok.
Yumurtan taze mi?
Artık birçok yumurtanın üzerinde son kullanma tarihi de yer alıyor ve yumurta uygun koşullarda saklandığında uzun süre tazeliğini koruyan besinlerden biri. Ama itiraf edeyim ben de bunlardan biriyim ve bazen yoğun hayat temposunda buzdolabına yumurtaları ne zaman yerleştirdiğimi hatırlamakla ilgili sorun yaşayabiliyorum. Eğer sen de bazen benim gibi şüpheye düşüyorsan, yumurtanın taze olup olmadığını anlayabilmen için sana birkaç önerim var.
- Eğer yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlamak istiyorsan yumurtanı bir kasenin içine kır ve bak. Yumurtayı kırdığın kaseyi elinize alıp hafifçe salladığınızda eğer yumurtanın sarısı akından bağımsız bir şekilde hareket ediyor veya çabucak dağılıyorsa yumurtan bayatlamış demektir.
- Yumurtanı kırdıktan sonra elbette kokusu da sana tazeliği konusunda bir fikir verecektir. Alışık olmadığın bir koku varsa mutlaka yeni bir yumurta almak için yola koyul.
- Eski bir yöntem olsa da su testi de hala işe yarayanlardan biri. Yumurtan bayatladıkça içindeki hava boşluğu artar, içindeki gazların artması, su yüzeyine çıkmasına neden olur. Yumurtanın tazeliğini ölçmek yine bir kaseyi veya bardağı suyla doldurman yeter. İçine yumurtanı attığında batmak yerine, suyun üstüne çıkıyorsa bayatlamış demektir.
- Işık testi de hava boşluğuyla ilgili testlerden biridir. Yumurtanı ışığa tutarak hava boşluğunu test edebilirsin. Yumurta taze olarak dikey biçimde ölçüldüğünde içerisinde kalan hava boşluğu 4-5 mm. iken, bayatlamış bir yumurtanın hava boşluğu 10-12 mm. kadar ölçülebilir.
Betül Karakuş
Diyetisyen