Doğum sonrası Zayıflamak

Doğum sonrası kilo vermek

Doğum sonrası kilo vermek günümüzde toplumun yetersiz hareket bilincine sahip olması, yeteri kadar aktif bir hayat sürdürmemesi, dengesiz beslenmesi ile oldukça karmaşık bir hal aldı. Kişinin ileriki yaşlarından birçok hastalıkla karşılaşmasına sebep olmaktadır. Yetersiz hareket kişide; metabolik sendromlar, kalp-damar sorunları, osteoporoz, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklarından sebeplerinden biri olmaktadır.

Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite ve spor kavramları karışmakta, hatta belirli rahatsızlıkları olan bireyler daha az hareket etmekte. Fiziksel aktivite; kişinin yaşam kalitesini yükseltmek için günlük olarak kas ve eklemlerini kullanarak hareket etmesidir. Yoğunluğu ve şiddeti kişiye, yaşa ve kişinin sağlık durumuna göre değişmektedir. Her yaşta ve her durumdaki kişi fiziksel aktivite yapabilir.

Doğumdan Kaç Ay Sonra Egzersize Başlamalıyım?

Son yıllarda toplumda kadınların çeşitli egzersiz çeşitlerine ilgisi artmış ve daha aktif bir hayatın içerisine girmiştir. Bu ilginin artmasında bir miktar estetik kaygı, bir miktarda yaşam kalitesini arttırma çabası açığa çıkmıştır. Fiziksel olarak aktif hareket içinde olan kadınların daha rahat hamilelik geçirdiği, hatta daha rahat doğum yaptığı gözlemlenmiştir. Hatta bununla ilgili Aristotales; zor doğumların, sedanter (pasif) yaşam şeklinden kaynaklandığını belirtmiştir.

Doğum sonrasında kadın vücudunda bir takım değişimler görülmektedir. Hamilelik döneminde doktorunun izniyle egzersiz yapan kişiler, doğum sonrasında dengeli beslenme ve egzersizle doğum kilolarından kolayca kurtulabilmektedir.

Doğum Sonrası Kilo Vermek, Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyım?

Normal doğum yapan bireylerde doktor onay verdikten sonra 30 dk yürüyüşlerle egzersizle başlanabilir. Sezeryan doğum yapan bireyler iyileşme döneminden sonra doktorunun uygun gördüğü bir zamanda başlamalıdır. Bu süre en az 2 aydır. Egzersiz başlangıcında şiddeti yoğun egzersizlerinden kaçınılmalıdır.

Haftanın Kaç Günü Ve Nasıl Egzersiz Yapmalıyım?

Doğum sonrasında her kişinin önceliği farklı olmakla birlikte ilk hedef kilo vermektir. Hareket profesyonelleri bu duruma eklem sağlığı olarak bakmaktadır. Doğumla birlikte zayıflayan bel ve sırt kasları, artan kiloyla birlikte eklemlere binen yük sonrası meydana gelen diz ağrıları hedef alınarak bir plan oluşturulmalıdır.

Öncelikle omurga çevresindeki derin sabitleyici kasların güçlendirilmesi gerekir. Bunun için kişinin haftanın 2 günü pilates yapması tercih edilir. Pilates bizim bu süreçte esnekliğimizin artmasına, sırt ve bel ağrılarımızın azalmasına destek olmaktadır.

Kilo verme sürecinin en büyük destekçisi tartışmasız kas grubu egzersizleridir. Haftanın en az 2-3 günü kas grubu egzersizi yapılmalıdır.

Hayatımızın her döneminde, öncelikle sağlığımız için aerobik egzersizleri unutmamalıyız.(Yürüyüş, jog, bisiklet vb…)

Farklı farklı antrenman prensiplerinin, hareket profesyonelleri tarafından kişiye göre düzenlenmesi çok önemlidir. Bu süreçte hareket profesyonellerinin, uzman bir diyetisyenle iş birliği yapması, kişiyi sonuca götürür.

**Eğitmen notu: Bu süreçte çalıştığınız eğitmenle aynı dili paylaşıyor olması ve eğitmeninizin sizi anlaması çok önemlidir. Her egzersizin başı sağlıktır. Bedeninizi, sizin sağlığınızı önemseyen , sadece beden algısı ile hareket etmeyen eğitmenlere emanet edin…

Henüz yeni hamile iseniz, hamilelik ve güvenli egzersiz yaklaşımının nasıl olacağına dair detaylı blog yazımız için buraya tıklayın.

ILGIM TÜRKAN

Pilates Eğitmeni
Egzersiz Uzmanı