Bağırsak Sağlığı ve Mikrobiyata

Sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak hem bebeklik hem de ondan sonraki dönemde yaşamımız boyunca önemli hastalıklardan korunmamızı sağlayan önemli bir faktördür. Bağırsak sağlığı dediğimizde aklımıza ilk gelen nedir? Tabii ki mikrobiyota.

Mikrobiyota; insan vücudunda bakteri, virüs, mantar gibi bir çok mikroorganizmadan oluşan bir floradır. Aynı zamanda besinlerin sindirimi, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi, bağırsak sağlığımız için önemli olmaktadır. Beslenme şeklimiz de bu mikrobiyotayı etkilemektedir. Özellikle fonksiyonel gıda bileşeni olarak probiyotikler; belirli miktarlarda tüketildiğinde konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan mikrobiyel gıda katkılarıdır.

  • Probiyotikler; iyi bakterilerin sayısının arttırıp, sindirimi sağlayan enzimleri aktive ederek ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi problemlerin önlenmesinde önemli bir role sahiptir.

 

  • Bağırsak florasını düzenlemede ve hastalıklara karşı direnç göstermeye yardımcı olmakla birlikte bağırsak kanserini önleyici etkileri de vardır.

 

  • İmmün sistemini daha güçlü hale getirerek hastalıklarla bozulan bağırsak geçirgenliğini vefloradaki dengesizliği düzenler. Enfeksiyon ve tümör oluşumuna karşı spesifik olmayan savunma mekanizmasını güçlendirerek bizi alerjilere karşı korur, antijen etkiye sahip maddelerin dolaşım sistemine geçişini engeller. Aynı zamanda da IgA üretiminin arttırılması ile mukoza bağışıklığını arttırır. Anne adaylarının hamilelik sürecinde probiyotikten zengin beslenmeleri veya probiyotik takviyesi almaları çocuklarda alerjik reaksiyonları azaltmaktadır. Beyaz kan hücrelerinin fagositik aktivitelerinin artırılmasında da görevlidirler.

 

  • Probiyotikler, kan lipidleri düzenleyici ve kalp hastalıklarında koruyucu bir görev üstlenir. Kolesterolün bakteri hücresi içinde asimilasyonunu sağlar. Hidrolaz enzim aktivitesi ile safra tuzlarının atılımını arttırır.

 

  • Probiyotiklerden faydalanmak için hangi gıdaları tüketmeliyiz dersek cevabımız tabii ki doğal besinler olan fermente süt ürünleri olacaktır. Bunların en başında ise kefir geliyor. Özellikle kültürümüzde olan kefir doğal bir probiyotiktir. Aynı zamanda da laktoz intoleransı olanlar açısından kolayca tüketilebilir. Turşu da bir diğer doğal probiyotiktir ancak içerdiği tuz nedeniyle kalp ve damar sağlığı açısından sakıncası olduğu için fazla tüketilmesi önerilen bir besin değildir.

DYT. İdil Usluoğlu