24 Tem Su Sporları ve Yüzme
Su Sporları ve Yüzme
Su sporları ve yüzme gibi branşlarda tüm sporcuların sorduğu, çoğu zaman alaycı bir konu haline gelen işte o soru: suya girince boğulacak mıyız!
Sadece Türkiye olarak değil tüm dünyaca zor süreçten geçtiğimiz bu günlerde evlere sıkışıp kaldık. Peki ya evlere sıkışıp kalmak antrenman yapmaya engel miydi ? Tabi ki hayır!!
Unutmayalım ki her kahramanın arkasında yardımcı bir gizli kahraman daha vardır. Profesyonel yüzücülerimizin arkasındaki gizli kahraman ise kara antrenmanlarıdır.
Yaklaşık 120 gün evde kaldığımız bu süreci verimli şekilde geçiren sporcuların suya adaptasyon sağlama süreçleri de tabiki daha kısa ve güvenli olacaktır.
Su Sporları ve Yüzme – Kara Antrenmanları
Doğru planlanan antrenman rutini sayesinde sporcu karada özel ihtiyaçlarına yönelebilir, temel motor özelliklerini geliştirebilir, temel kuvvet antrenmanını zaman kaybetmeden yapabilir. Herkes durabilir, sporcular asla !
Böylelikle sporcu suya girdiğinde adaptasyon sürecini daha güvenli ve kısa sürede tamamlayacaktır.
Adaptasyon süreci çok kolay ve kısa bir süreç olarak bilinsede aslında sporcu için oldukça önemi olan ve verimli bölümdür. Çünkü adaptasyon sürecince sporcunun suyu hissetme duyuları zayıflamıştır ve antrenman döngüsü, beslenme düzeni, uyku düzeni değişmiştir. Sporcunun tekrar profosyenel olarak eski döngüsüne geri dönmesi zaman alacaktır ve ortaya psikolojik bir çabaya yenilgisi de çıkacaktır.
Sporcunun tekrar o yoğun antrenman temposuna geri dönmesini sağlamak için adaptasyon sürecindeki antrenmanların iyi planlaması , sporcunun yüklenme ve dinlenme ilkesinin planlanmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Tam bu konuda da biz antrenörlere çok iş düşmektedir. Çünkü suda yapılan antrenmanlar ile karda yapılan antrenmanlar doğru planlanmalıdır. İyi planlanmayan bir antrenman planı sporcuyu ,overtraining (sürantrenman) döngüsüne sürükleyebilir.
Overtraining döngüsünde sporcu tamamen sporu bırakabilir yada profesyonel hayatına dönüş kısmı yine zorlu olabilir. Bu döngüde başladığımız noktaya dönebilir, hatta bizi daha geriye götürebilir.
Su Sporları ve Yüzme branşında yaralanmaları önleyici çalışmalar şart!
Bu döngüyü önlemek için antrenman , beslenme ve dinlenme döngüsü multidisipliner çatıda planlanmalıdır.
Unutmayalım ki yüzme branşı bireysel bir spor dalıdır ve su antrenmanları takım ile yapılsada kara idmanları kişiye özgü planlanmalıdır. Bunun da en önemli sebeplerini şu şekilde açıklayabiliriz; her sporcunun fiziksel özellikleri (boy, kilo, yüzdüğü mesafe, yüzdüğü teknik) farklıdır.
Sporcuya ilk adımda postür analizi yapıp, postür analizinin sonucuna göre ve yüzdüğü stile göre antrenman planlanmalıdır. Kara idmanları sporcuların eksik oldukları noktaları geliştirip performanslarını daha iyi bir noktaya taşımak için yapılır.
Her branşın, her sporcunun ihtiyaçları farklıdır ve bu ihtiyaçlar bireyseldir. Önemli olan ihtiyaçlarınızın farkında mısınız ve bu ihtiyaçları güvendiğiniz eğitmenler ile tamamlıyor musunuz?
Ülkü EŞİYOK