Yapay Zeka ile Organik Zeka Ayrımı

Taşları sürterek ateşi keşfeden, yontarak küçük ve kesici el aletlerini bularak yaşamını sürdürmeye çalışan insanoğlunun bir gün uzay keşiflerine gideceği, kıtayı yerle bir edecek güçte bombaların ve bilgisayarların üretimine geçeceği kimin aklına gelirdi? Tüm bu gelişim ve değişim serüvenin ardından bugün insanoğlu yapay zeka bilimi gibi çok daha farklı bir boyuta ilerliyor. Özellikle son yıllarda yapay zeka kullanımı dünyanın pek çok noktasında kullanım sahasını genişletmeye devam ediyor. Tesla, Facebook ve Google gibi küresel ölçekli şirketler yapay zeka bilimiyle ilgili çalışmalarına hız kazandırıyor.

Yapay Zeka Ne Anlama Geliyor?

Yapay zeka kavramı isminden de anlaşılacağı üzere insan elinden doğan ve yaratıcısının yarattığı biçimde organik olmayan, robot ve makinelere yüklenen bir çeşit akıllı makineler olarak tanımlanabilir.

‘Sapiens’ kitabının yazarı Yuval Noah Harari yapay ve organik zekayı şu şekilde kitabında örneklemiştir.

Organik bir bedenin çalışması için tüm parçalarının kendi arasında doğrudan temas içinde olması gerektiğinden, örneğin bir filin göz ile kulakları Avustralya’da beyni Hindistan’da ise filin büyü ihtimalle ölmüş olacağından bahseden Harari, diğer yandan yapay zeka ile yaratılan robotun doktorun evinde otururken aynı anda birçok yerde ameliyatta olabileceğini ve bunun içinse yalnızca bir çift el ve biyonik gözün ve hızlı bir internet bağlantısının yeterli olabileceğini ifade eder.

Bu türden örnekleri bazı kaynaklarda okuyarak veya bir çeşit Hollwood filminde seyrederek görebileceğimiz gibi çok hayali bir durum olarak bulsak da, bilim adamlarından bazılarının insanlık olarak bu yönde ilerlediğimiz ve insanlığın ardından dünyada yeni hakimin yapay zeka olacağı şeklinde görüşleri bulunuyor.

Daily Mail gazetesinde yer alan bir haberde, ünlü yapay zeka uzmanı Fu Lee’ni görüşleri ise, dünya genelindeki birçok mesleğin 15 yıl kadar bir süre zarfında yok olacağı şeklinde. Mevcut mesleklerin etkisini yok ederek yerini alacak olan yapay zekanın sigortacılık, kamyon şoförlüğü, satış pazarlama araştırmacılığı, güvenlik görevlisi, yatırım uzmanlığı, finans analizciliği, finans gazeteciliği, radyolog, meyve toplayıcılığı ve muhasebe gibi meslek dallarında etkili olabileceği görüşü bulunuyor. Bunun yanında yapay zekanın etki edemeyeceği işler ise; öğretmenlik, bilgisayar mühendisliği, avukatlık, tıbbi bakıcılık, psikiyatrist, kurgu yazarlığı, yöneticilik, bilim adamı, terapist ve yapay zeka mühendisliği gibi meslekler olarak düşünülüyor. Gelecek dönemlerde de çalışma ve yaşam sahalarımızın tekrar yapılandırılacağı köklü değişiklikleri deneyimleyeceğimiz kesin gibi duruyor.

Maruz kaldığı savaşlar, salgınlar, buluşlar ve devrimlere rağmen 4,5 milyar yıl boyunca ayakta kalan, değişim ve gelişimlere ayak uydurmaya çalışan dünyamız durmadan gelişti ve değişti. Değişme göstermeyen tek şeyse insanlık oldu. Ancak son yıllarda ölümsüzlük ve gücün ihtirasına kapılan insanoğlu, belki de teknolojinin nimetlerinden yararlanarak dünyanın daha yaşanabilir olmasını sağlayabilir. Ya da tam tersi kendi neslinin sonunu getirmeye daha da yaklaşabilir.

Pınar Holt
Yazar