04 Mar Su Altı Perileri!
Herkese merhaba! Size bu yazımda biraz Su Altı Ragbisinin temelini, biraz gözlemlerimi birazda maceramızı anlatmak istedim.
İzmir Büyük Şehir belediyesi kadınlar Su Altı Ragbi takımı 13 sezondur namağlup şampiyon olmaktadır. 13 yıldır imza attıkları başarılar ile su altında efsaneleşen ragbi oyuncuları adeta yaptıkları sihir ile rakiplerini büyülemektedirler. Hızları ve efsaneleşen şampiyonlukları ile ”Su Altı Perileri” lakabını almışlardır.
Peki Bu Macera Nasıl Başladı ?
Su Altı Ragbisi, 1960’lı yıllarda Fransız Deniz Komandolarının Kenya sahillerinde hindistan cevizinin içine kum doldurarak, göğüs göğüse muharebeye dayalı oynadıkları eğitsel bir oyun şeklinde başlamıştır. Fransızlar tarafından Avrupa’ya taşınan bu oyun, Almanya’da bir su altı kulübüne üye olan Ludwing Von BERSUDA tarafından su altı topu oyunu fikrini ortaya atmasıyla başlamıştır.
Yine Almanya’nın Duisburg şehrinde bir su altı kulübüne üye olan Dr. Franz Josef GRİMMEİSEN, su altı topu oyununu rekabete dayalı bir takım sporuna dönüştürmeye karar verir. İlerleyen yıllarda, Su Altı Ragbisi birçok sporcu ile resmi bir havuz oyunu haline gelmiştir.
İlk resmi Su altı Ragbisi müsabakası, Almanya’nın Mulheim kentinde 4 Ekim 1964 yılında güzel bir pazar gününde oynanmıştır. İlk resmi turnuva ise 5 Kasım 1965’de düzenlenmiştir. Takip eden yıllarda yükselen oyun kalitesi ve Su altı Ragbisine olan talep artmış ve 1978 yılında CMAS tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. İlk Avrupa Şampiyonası Nisan 1978’de İsveç’in Malmö şehrinde düzenlenmiştir. İlk resmi Dünya Şampiyonası ise sporun doğduğu topraklarda Almanya’nın Mulheim şehrinde 1980 yılında oynanmıştır.
Su Altı Ragbisi, içlerinde Türkiye de olmak üzere, başta Finlandiya, Norveç, İsveç, Almanya, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Kolombiya, Güney Afrika gibi 30’a yakın ülkede, yüzlerce spor kulübünün yaptığı ve on binlerce sporcunun oynadığı Dünya Su Altı Sporları Federasyonu’na (CMAS) bağlı bir su altı performans sporudur. Yurt dışındaki resmi turnuvalarda derinliği 3,5 metrelik havuzlarda oynanırken, ülkemizdeki turnuvalarda 5 m derinliğindeki havuzlarda oynanmaktadır.
Tabii ki her branşta olduğu gibi bizim de suyun altında kullandığımız ekipmanlarımız var.
Bu ekipmanlarımız:
- Dalış maskesi dediğimiz burunlu geniş camlı gözlüklerimiz
- Şnorkel
- Başlık
- Mayo
- Palet
- Su altı ragbi topu
- Suyun altında duran kaleler
Peki Su Altı Ragbisi Nasıl Oynanır?
Öncelikle takımlarımız 12 sporcudan oluşmaktadır. 3 farklı mevkimiz ve her mevkide oynayan 4 oyuncu vardır.
4 oyuncu defans, 4 oyuncu forvet ve diğer 4 oyuncumuz da kalecidir. Resmi turnuvalarda 3 oyuncuda rezerv oyuncu olarak havuzun dışında durmaktadır. Havuzun her iki ucunda potalar (sepetler) vardır.
Maç esnasında 6 oyuncumuz suda, 6 oyuncumuz dışarıda bench’te oturmaktadır. Suyun içindeki 6 oyuncudan 3 oyuncu suyun altında mücadele ederken 3 oyuncu ise suyun üzerindedir. Her mevkiden 1 kişi suyun altındadır.
Nefesi tükenen oyuncu, suyun üzerine çıkmaya başladığında buddy’si (aynı mevkideki suyun üzerinde duran oyuncu) mücadeleye devam etmek için suyun altına dalmaktadır.
Oyundaki amacımız, içinde tuzlu su bulunan ve dışı zımbalanmış topumuzu rakip takımın kalesine sokarak gol sayısı elde etmektir. Topun içinde tuzlu su bulunduğundan top hangi oyuncudaysa takım arkadaşına 1 ve 2 metreye kadar pas atabilmektedir. En önemli detay ise kaleci mevkisindeki (bizim aramızda kapak oyuncusu olarak nitelendirdiğimiz) oyuncu sepetin üstüne yatıp karşı takımın oyuncusuna karşı koyarak gol atımını zorlaştırmaktadır.
Yukarıda bahsettiğim gibi Su Altı Ragbisi kontak bir spor olup birebir mücadele gerektiren bir spor branşıdır. Buna rağmen sakatlıklar diğer spor branşlarına oranla daha azdır çünkü su, fiziksel özelliğinden dolayı darbelerin etkisini yumuşatmaktadır.
Su Altı Ragbisinin Sporcuya Kazandırdığı Fiziksel Özellikler
- Güç
- Dayanıklılık
- Aerobik ve anaerobik kapasitenin en üst düzeyde olduğu kondisyon
- Hareketlilik
- Esneklik
- Beceri
- Koordinasyon
Yukarıda da gördüğümüz üzere Su Altı Ragbisi, hangi yaşta olursa olsun sporcunun sadece temel biyomotor yetilerini değil yardımcı biyomotor yetilerini de geliştirmesini sağlamaktadır.
Hazır yaş konusuna değinmişken merak edilen bir soru ise “Ragbiye kaç yaşında başlanmalıdır ya da sporcu Su Altı Ragbisini kaç yaşına kadar oynayabilir?“
Öncelikle Su Altı Ragbisine başlamak için serbest stili ve sırtüstü stili bilmek gerekmektedir. Böylelikle sporcu su altında kendini daha rahat ve daha serbest hissedecektir. Fakat benim düşünceme ve tecrübelerime göre Su Altı Ragbisi oynamak için illa çok iyi yüzme bilmek yeterli değildir, önemli olan suyun altına ve birebir mücadeleye psikolojik olarak kendinizi hazır hissediyor olmanız da gerekir!
Yaş konusuna dönecek olursak 13 yaşında su altı spor okullarına çocuklarınızı yazdırabilirsiniz. Çocuklarımız ilk resmi maçlarına 16 yaşını doldurduktan sonra katılabilme şansı kazanıyorlar. Böylelikle resmi olarak lisansları da çıkmış oluyor. Su Altı Ragbisine küçük yaşta başlamak önemli tabi ama 20 yaşındaysanız ve yüzmeyi de biliyorsanız başlamanız için hiçbir engel yok. Örneğin; ben 19 yaşında başladım ve yaklaşık 6 yıldır bıkmadan usanmadan keyif alarak hem antrenmanlara katılıyorum hem de yurt içi ve yurt dışı deplasmanlara gitmekteyim. Diğer ülkelerde hem evli olup hem çocuğu olan ve çalışan birçok birey Su Altı Ragbisi oynamaya devam ediyor. Bu yüzden ragbi oynamak için yaşınızdan ziyade fiziksel olarak ve psikolojik olarak bunu istiyor musunuz bu önemli.
Şu an Türkiye’de bir ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi su altı spor okullarını kurmuş ve sporcu yetiştirme etkinliklerine başlamıştır. Böylelikle Su Altı ragbisi antrenörlük kursları daha fazla açılacak ve branşımız geçmiş yıllara göre daha hızlı ilerleme sağlayacaktır. Sporcu sayısı arttıkça sezon içerisindeki turnuva sayıları da artış gösterecektir.
Diğer tüm yazılarımıza https://dartraininghouse.com/blog/ adresinden ulaşabilirsiniz.
ÜLKÜ EŞİYOK
PERSONAL TRAINER