Spor ve Beslenme Bilinmeyenleri!

Spor ve Beslenmenin Bilinmeyenleri

Spor yaparken en önemli nokta doğru antrenman ve doğru beslenmedir. Çünkü; asıl amaç kas yıkımını önlemek, sıkı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve yağ kütlesini azaltmaktır. Bu ekip çalışmasın da ki denge %30 spor, %70 beslenme şeklindedir.

Beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

Aç karnına spor yapmayın…

Aç karnına spor yapmak kan şekeriniz de dalgalanmalara sebep olarak, performansınızı etkileyebilir. Bu nedenle ana öğünden 1,5 – 2  saat, ara öğünden 1 saat sonra spor yapmak ideal aralıklardır.

Karbonhidrat ve Protein İkilisine Dikkat…

Çoğu zaman spordan önce mi yoksa spordan sonra mı protein/karbonhidrat almalıyız diye kafalar karışabilir. Spor öncesi tüketilen karbonhidrat, glikojen depoları için oldukça önemlidir. Çünkü kan şekerin de dalgalanmaları önleyerek vücudun daha uzun süre dirençli olmasını sağlarken; yorgunluk halini önlemektedir.

Protein ise kas kütlesini korumak ve kas yıkımını önlemek için gereklidir. Bu yüzden spordan hemen sonra protein alımı önemli noktadır.

Aşırı Yağ Kısıtlamasından Kaçının…

Beslenmede karbonhidrat, protein kadar yağ tüketimi de önemlidir. Aşırı derece de kısıtlanan yağ tüketimi metabolizmada aksaklıklara neden olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; yağın hangi besinlerle karşılandığı ve ne kadar yüzde de alındığıdır.

Sıvı Tüketimi…

Spor sırasında dehidrate yani sıvı kaybı mutlaka önlenmesi gereken konudur. Egzersiz sırasında vücudun dehidrasyona girmesi performansı etkilemektedir. Bunun için spor sırasında her 15 dakika da 250 ml su içebilir veya spor öncesi ve sonrasında tartılarak kaybedilen her yarım kilo için 2-3 bardak su içilebilinir.

Kafein Mucizesi…

Yapılan çalışmalar da spordan 30 dakika önce içilen yağsız ve şekersiz kahve, spor sırasında performansı artırırken; doğru diyet ile yağ kaybına destek olduğu belirtilmiştir.

Tüm bunlarla beraber belirtmeliyiz ki; spor ve beslenme disiplinli ilerlenmesi gerekilen bir süreçtir. Bu süreçte herkesin metabolizması özeldir ve herkesin alması gereken kalori, karbonhidrat, protein ve yağ yüzdeleri sahip olduğu hastalığa, boya, yaşa, cinsiyete ve yaptığı spor çeşidine göre farklılık göstermektedir.

                                                                                                        Dyt. Öykü YILDIRIM