
03 Haz Sağlıklı Yaşamda Sürdürülebilirlik
Sağlıklı yaşamda sürdürülebilirlik olmak hepimizin hem bedenimize hem gezegenimize olan ortak sorumluluğumuz. Bilim insanlarının, filozofların çağlar boyunca farklı yorumladığı “yaşam kalitesi” kavramına değinelim öncelikle. Sağlıklı yaşam -yaşam kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Helenistik dönemde dahi yaşam kalitesiyle alakalı tartışmalara ulaşılabilmektedir. Plato’nun “Devlet”, Aristo’nun ise “Etik” eserlerinde izlerine rastlanmaktadır. Yaşam kalitesi, insan için hayati bir unsurdur. Buna bağlı olarak Dünya Sağlık Örgütü de sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın birlikteliğinin altını çizerek bunun temel bir hak olduğunu savunmaktadır.
Yaşam Kalitesi kavramı ilk olarak yakın tarihte 1960’lı yıllarda On the Quantity and Quality of Life makalesinde tartışıldı. (Journal of aging and long-term care) Oldukça dikkat çeken bu makale Maslow – İhtiyaçlar Hiyerarşisi ile sürdürüldü.
Bir çok tarihçi ve araştırmacının üzerinde önemle durduğu bu kavram; sosyal, ekonomik duruma göre günümüzde de değişiklik göstermeye devam ediyor. Yaşam kalitesi 20. yy başlarından itibaren ‘Sürdürülebilir Dünya Görüşü’ kavramı hala gelişiyor. Sağlıklı yaşam kavramı da sürdürülebilir yaşamın temel parçalarından biri. Yaşadığımız doğaya , çevreye, kullandığımız suya, toprağa saygılı olmakla başlayan hikaye, bireyin ve toplumların devamlılığı için bu yüzden önemlidir.
Sağlıklı Yaşamda Sürdürülebilirlik; Saygı
Nasıl yapabiliriz?
Dünya Sağlık Örgütünün günlük 10.000 adımı hareketliliğiniz için atmalısınız uyarısından sonra, metabolik rahatsızlıklar karşısında durmak için “haftada 3 gün direnç egzersizi yapmalısınız” uyarısı geldi. Sürekli değişiklik gösteren bu yönergelerin aslında özüne odaklanmak çok daha sağlıklı olacaktır. Metabolik rahatsızlıklar dünyanın problemi haline gelmişken kendimizden başlayarak sürdürülebilir döngüde bunu nasıl başarabiliriz?
İşte iyi bir başlangıç önerisi olarak,
Gezegenin ritmine ayak uydurmak, uyanma saatlerini güneşin ilk ışıklarına göre programlamak…
Adımları saymak yerine özgürce ve güvenle hareket edilen her yeni güne odaklanmak. Mobil olmanın değerini anlamak…
Kısaca doğada olana, kendi eklem hareket genişliğinde hareket etmeye, makinelere bağlı kalmamaya ve özgürlüğe odaklanmak… Fikirler de sürdürülebilirdir not edin lütfen. Basit olan her zaman iyidir. 🙂
Yerel Üreticiden alışveriş yapın!
Marketlerden Aldığınız Tüm Paketli Ürünleri Gün Geçmeden Bırakın ve Yerel Pazarlara Yönelin
Havaya, toprağa ve suya saygılı olmak yerel üreticinin de devamlılığı için önemli. Endüstriyel gıda zincirlerinin çoğu doğaya saygı konusunda akıllarımızda büyük soru işaretleri yaratıyor.
Yerel üreticinin ürettiği mevsim sebzesini alıp mutfağınızda pişirmekle işe başlamak büyük bir farkındalık. Sürdürülebilirliği sağlayabilmemiz için yerli üreticiye sahip çıkmalı ve hayatta kalmalarına da destek olmalıyız.
Gıda İsrafının Önüne Geçin
Aldığınız ürünlerin çürümesine izin vermeyin ve tüketeceğiniz kadar alışveriş yapın. Bu aynı zamanda bedeninize de saygılı olmanız için bir kilometre taşı olacaktır. Metabolik bir rahatsızlığınız varsa dolabınızdaki çöp gıdalar yerine gerçek gıdalar ile işe başlamış olursunuz ve muhtemelen işler yolunda gider.
İlaçlı olmayan gerçek gıdalar ile tanışmak neden önemli? düşünülmelidir. Sağlıklı yaşama ve güvenli gıdayı pişirmeye çevremizi de sevk etmek zaman içerisinde toplumsal alışkanlıkların da iyileşmesine destek olacaktır.
Sürdürülebilirlik İçin Su İsrafını Azaltın.
Yaşam döngümüz için temel yaşam kaynağımız temiz su ve giderek azalıyor. Gezegenimizin devamlılığını sağlayabilmesi için suyu israf etmemek büyük sorumluluğumuz. Su, can noktamız. Bu noktayı kolay tekniklerle israf etmenin önüne geçebiliriz.
Yeşillikleri bir kabın altında yıkamak ve akan suyu biriktirmek. O suyu çiçeğe, temizliğe aktarmak bile çok büyük bir farkındalık. Ateşe su taşıyan karınca tüm çabasıyla vicdani rahatlığı hak eder. Tek başımıza çok şeyi değiştirme gücüne sahibiz.
Milyonlarca “tek”…
Sürdürülebilir olmak; sosyal, ekonomik , kültürel açıdan da önemli. Gezegenin varoluşu, bireyler döngüsüyle senkronizedir.Kaliteli bir yaşam istiyorsak daha temiz havaya ihtiyacımız var.Sağlıklı bir yaşam istiyorsak işlenmemiş gıda ve verimli toprağa ihtiyacımız var.
Daha sağlıklı hareket edebilmemiz için dünyanın bize verdiği şansları iyi değerlendirmeliyiz. Doğanın içinde olmak, hareket edebilmek, toprağa dokunabilmek en büyük şansımız. Gelecek nesillere de olan bu sorumluluğumuz için ufak gibi görünen detaylara daha da özenli yaklaşmalıyız.
Unutmayalım ki hareket özgürlüktür.
Özgürce hareket edebileceğiimz bir gezegen için önce bireysel sorumluklarını yerine getirmeliyiz. Kendimize, doğaya nezaketimizi esirgemeyelim!
Şimdilik gidebileceğimiz başka bir gezegen yok.
Dart Training House Ekibi