19 Eyl Sağlıklı Hayat İçin Karar Verin!
SAĞLIKLI HAYAT İÇİN KARAR VERİN
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre sağlık, herhangi bir hastalık ve engel durumunun olmaması ile bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur.
Sağlıklı olmak her bireyin hakkıdır. Bunun için en başta dengeli ve sağlıklı beslenme ile başlanmalıdır. Çünkü; dengeli ve sağlıklı beslenme büyüme ve gelişmenin tamamlanması ile hücre ve dokuların yenilenmesi, hastalıklarından korunma ve seyrini önlemede etkendir.
Peki Dengeli Beslenmeye Eşlik Eden Sporun Sağlığa Etkisi Nedir?
Beslenmenin yanı sıra doğru antrenmanlarla spor yapmak kişinin fiziksel ve ruhen iyiliğinin yanında kendi benliği için faydalıdır.
Spor esnasında salgılanan endorfin kişinin kendisini iyi hissetmesine ve doğru nefes ile alınan oksijen de hafızanın güçlenmesinde etkilidir. Washington Üniversite’sinden yapılan bir çalışmaya göre, düzenli bir biçimde spor yapanların Alzheimere yakalanma ihtimalinin % 38 azaldığı görülmüş. Bir diğer çalışmada ise günde yarım saat yürümenin, depresyonu önlediği belirtiliyor.
Diyet ile beraber yapılan sporda asıl amacımız kas yıkımını önleyerek sağlıklı vücuda sahip olmaktır. Bu ekip çalışmasın da ki denge %30 spor, %70 beslenmedir.
Sağlıklı Olmak İçin Her Besin Öğesine İhtiyacımız Var
Spor öncesi karbonhidrat tüketimi oldukça önemlidir. Bunu şöyle açıklayabiliriz, glikojen depoları enerji harcamamız için oldukça önemlidir. Çünkü kan şekerinde oluşan dalgalanmaları önleyerek vücudun daha uzun süre dirençli olmasını sağlarken; yorgunluk halini önleyebilmektedir.
Peki proteinin beslenmede ki yeri? Hücrelerimizin temeli proteinlerden oluşmaktadır. Protein ise kas kütlesini korumak ve kas yıkımını önlemek için gereklidir. Bu yüzden spordan hemen sonra protein alımı önemli noktadır.
Beslenmede karbonhidrat, protein kadar yağ tüketimi de önemlidir. Aşırı derece de kısıtlanan yağ tüketimi metabolizmada aksaklıklara neden olarak besinlerin emilimini engelleyebilmektedir. Bununla beraber kilo vermeye direnç ve bazı hormonal rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; yağın hangi besinlerle karşılandığı ve ne kadar yüzde de alındığıdır. Görüldüğü gibi karbonhidratsız ve yağsız diyet doğru değildir. Spor yapan biri için hiç doğru değildir.
Günlük 2000 kalori alsam bana yeter!
Çoğu kişi kalori hesabı yaparak beslenmesini planlamaktadır. Fakat belirtmeliyiz ki kalori hesabı yapmak doğru bir tutum değildir. Çünkü 100 gram ızgara tavuk göğsü 150 kalori olup 0 gram karbonhidrat, 30 gram protein, 3 gram yağ içermektedir.
Diğer taraftan 1 dilim baklava ise ortalama 130 kalori olarak 18 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 15 gram yağ içermektedir. Gördüğünüz gibi kalorileri eş değer olan besinlerin içerikleri ne kadar farklı…
Sağlıklı yaşayan bireyin kaloriden ziyade içeriklerine dikkat ederek basit karbonhidratlardan uzak durması gereklidir.
Tüm bunları özetlemek gerekirse, diyet bir yaşam biçimi olmalıdır ve sağlıklı yaşam için spor ve beslenme ikilisini disiplinli ilerlenmesi gerekilen bir süreçtir. Bu süreçte herkesin metabolizması özeldir ve herkesin alması gereken kalori, karbonhidrat, protein ve yağ yüzdeleri sahip olduğu hastalığa, boya, yaşa, cinsiyete ve yaptığı spor çeşidine göre farklılık göstermektedir.
Dyt. Öykü Yıldırım