30 Ağu PMS SENDROMU VE ANTRENMAN
Pms sendromu ve antrenman ilişkisine değinmeden önce derin bir nefes alın ve o çikolatayı elinizden şimdilik bırakın.
Menstrüasyon (adet) döngüsü, son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder. PMS ilk kez 1931’de Frank tarafından baş ağrısı,mood değişiklikleri ve kilo artışı, eklemlerde ağrı şeklinde tanımlanmıştır. PMS genellikle yirminci yüzyılın hastalığı olarak düşünülür fakat tarihi kaynaklar PMS ile ilgili semptomların MÖ 460’lı zamanlarda Hipokrat’a kadar uzandığını belgelemektedir.
Bu dönemden 1 hafta önce ve bu dönemde vücutta değişimler başlar. Fizyolojik,psikolojik açıdan etkisi her kadının vücudunda farklıdır. Bu dönemin şiddetinde; kişinin stres durumu,beslenme alışkanlıkları,psikolojik durumu ve fiziksel aktivite düzeyinden dolayı farklılık göstermektedir.
Pms Sendromu ve Antrenman İlişkisini Anlamak
Profesyonel sporcular ve sedanter bireylerin adet döngülerinin sıklığı ve yoğunluğu araştırıldığında literatürde farklı farklı bulgular elde edilmiştir. Menstrasyon (Adet) döngüsü yaş gruplarında ve bireyin yaptığı branşa ve genetik durumuna göre farklılıklar göstermektedir.
Pms sendromu ve antrenman mental sağlığınızı da korur. Bu dönemde en çok ihtiyacımız olan endorfin (Mutluluk hormonu) doğal bir şekilde antrenman yaparak kadınlara yardımcı olmaktadır. Duygu durum değişikleri , eklem ağrıları ve baş ağrılarına, seviyenize göre planlanan egzersizler iyi gelmekle beraber, psikolojik açıdan rahatlamanıza destektir.
Bu dönemde egzersiz planlanması; kişinin döngüsünün şiddetine göre bireysel olmalıdır. Pilates , orta derecede planlanan antrenmanlar ve aerobik egzersiz çalışmaları ,kişiyi rahatlatmakla birlikte ,kişinin psikolojisini olumlu yönde etkiler.
45-60 dk arasında açık ortamda yapılan yürüyüş, jogging gibi egzersizler herkesin uygulayabileceği egzersizlerdir.
Not: Hepimiz için farklı ama genellikle kaosa dönüşen bu dönem doğru hareket ederek yönetilebilir.Düzenli fiziksel aktivite yapmak beden sağlığımız kadar mental sağlığımızında iyileşmesinde etkilidir. Basitçe biraz esnemek, yürümek ve yapabiliyorsak pilates, yoga… Yeter ki güvenli, kontrolü egzersiz hayatımızda olsun!
Bu dönemde beslenme sürecinizi yönetirken zorlanıyor, kendinizi kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız mutlaka uzman bir diyetisyen ile iletişime geçmenizde fayda var.
Sağlıklı kalın.
ILGIM TÜRKAN
Pilates Eğitmeni – Egzersiz Uzmanı