Mucize Turuncu: Bal Kabağı

Kışın gelişiyle yeni yılın konsepti olan bal kabağı, mutfağımızda kimi zaman rengi ile kimi zaman da çeşitli tariflerin ana malzemesi olarak yer alıyor. Çoğu zaman diyet programlarımda gönül rahatlılığıyla yer verdiğim bu sebzenin gelin faydalarına beraber bakalım.

Bal kabağı besin değeri olarak; A vitamini öncüsü olan beta karoten ile C vitamini, çinko, magnezyum ve alkoloidleri içerirken; çekirdeği ile rezin, yağ asiti, stereoller ve kukurbitin gibi birçok aminoasidi barındırmaktadır.

Bal kabağının sayısız faydası bulunurken; cilt sağlığı için birçok dermokozmatik ürünlerde bulunmaktadır. Peki, faydaları nelerdir?

  • Epitel dokuda kuruma, sertleşme ve dejenerasyon problemlerine karşı korurken;

mukus salgısının sentezine yardım eder, aynı zaman da yaşlılığa bağlı kırışıklıkları ve cilt tonu eşitsizliklerini gidermeye fayda sağlar.

  • Göz sağlığı (özellikle gece körlüğü) için oldukça önemlidir.
  • İçerdiği yüksek lif ile sindirime destek olurken; kabızlık sorunun giderilmesi ile kilo vermeye yardımcı olur.

 

Kalorisi en düşük besinlerin başında gelmektedir… Bal kabağının 100 gramında 26 kalori bulunmaktadır. Dolayısıyla değişik tariflerin içerisinde dilediğiniz gibi tercih ederek tüketebilirsiniz. Hatta klasik etli patates yahnisini bir de bal kabağı ile denemenizi öneririm. Böylelikle kalori değerini yarı yarıya indirebilirsiniz.

Kansere Karşı Koruyucudur… Beta karoten içeriği yüksek olan besinler özelikle havuç, balkabağı, tatlı patates gibi meyve ve sebzeler ile yapılan çalışmalar doğrultusunda beta karotenden zengin bir diyetin prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu belirtilmektedir. Fakat yağda çözünen A vitamini içerikli besinleri ılımlı bir şekilde yağ ile tüketilmesi besin yararlılığını artıracaktır.

 

Dyt. Öykü Yıldırım