05 Mar Gebelikte Beslenmenize Dikkat Ediyor Musunuz?
Gebelikte Beslenmenize Dikkat Ediyor Musunuz? Kuşkusuz her annenin bebeğini sağlıkla kucağına alması tek arzusudur. Bu süreçte siz ne kadar sağlıklı beslenirseniz bebeğinizde o kadar sağlıklı doğacaktır.
Gebelik sürecinde yaşadığınız fizyolojik ve psikolojik değişiklikler, fetal büyüme ve gelişim beslenme gereksinimlerinizi etkilemektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde beslenmenize ekstra dikkat etmelisiniz.
Ortalama olarak gebe bir bireyin enerji ihtiyacı alması gereken enerjiye ek olarak gebeliğin ilk aylarında ortalama 150 kalori, 3. aydan sonra ise 300-350 kalori kadardır.
Gebelik 3 Trimester’den oluşmaktadır. İlk 3 ay I. Trimester, ikinci üç ay II. Trimester, üçüncü üç ay III. Trimester döneminizi oluşturmaktadır.
İlk 3 Ay (I. Trimester)
Bu süreç dengeli ve sağlıklı beslenme için ilk basamaktır. İlk 3 ay gebelikte hızlı kilo artışı gözlenmez ama bu noktada dikkat etmeniz gereken 2 nokta var.
1. Eğer gebeliğinize fazla kilo ile başladıysanız daha kontrollü adımlarla ilerlemeli ve 3 ay içerisinde hızlı kilo alımını engellemelisiniz.
2. Diğer seçenek olmanız gereken kilonun altında iseniz kilo kaybınıza neden olacak düşük kalorili beslenme programı ve fiziksel aktivitelerde kaçınmalısınız.
İkinci Üç Ay (II. Trimester)
Bu aylarda enerji ihtiyacınız artmaktadır. Özellikle 20. haftadan sonra annenin vücudunda gereksinimler fazlalaşır. Dolaysıyla günlük enerjiye ek olarak 300 kalori daha eklenmelidir. II. Trimester döneminizde iştahta artması doğal bir süreçtir. Bu süreçte depolanan yağlar size süt salınımı için ve emzirme döneminizde yardımcı olacaktır.
Üçüncü Üç Ay (III. Trimester)
Bebeğiniz artık net bir şekilde kendini belli etmeye başlar. Dolayısıyla bu süreçte kilo artışı daha hızlı gerçekleşir. Bu sürede büyüyen fetüs mesane de basınca sebep olarak, sık idrara gitmenize neden olabilir. Bununla beraber III. Trimester’de ödem, şişkinlik gibi problemlerle de karşılaşabilirsiniz.
Peki, Bu Enerji Dağılımı Ve Kilo Kontrolü Nasıl?
Eğer düşük ağırlıklı olarak gebeliğinize başladıysanız 12,5-18 kg, normal ağırlıkta iseniz 11,5-16 kg, olmanız gerekenden fazla kiloda iseniz 7-11,5 kg ve obez bir bireyseniz gebeliğinizde 5-9 kg almanız normal aralıklardadır. Bu süreçte diyetisyen ve uzman spor eğitmenleri ile çalışarak daha sağlıklı ilerlemelisiniz.
Hamileliğiniz boyunca aldığınız kilolar ortalama kan hacminde 1450 gram, dokular arası sıvıda 1450 gram, yağ deposunda 3500 gram, meme dokusunda 400 gram, rahimde 900 gram, plasentada 600 gram, amniyos sıvısında 800 gram, bebek de ise 3000-3200 gram olarak dağılım göstermektedir.
Gebelikte Beslenmenize Dikkat Ediyor Musunuz? sorusunun cevabı evet ise sıra geldi işin hareket kısmına. Gebelik sürecinde daha güvenli egzersiz nasıl yapılır? Merak ettiğiniz detaylar hamilelik ve güvenli egzersiz başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Dyt. Öykü Yıldırım