Elma Tipi mi Armut Tipi mi?

Bildiğimiz gibi almamız gereken enerjinin üstünde enerji aldığımızda bu besinler vücudumuzda yağ olarak depolanmaktadır. Bu yağ deposu her bireyin genetik faktörüne göre farklı bölgelerde depolanmaktadır.

Çoğu zaman sahip olduğunuz vücut tipiniz beslenmenizin ve metabolik rahatsızlıklarınızın göstergesi olurken; kimi zaman da maalesef genetik faktörlerimizin etkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir gerçeklik var ki, kadınlardaki östrojen hormonunun varlığı nedeniyle yağ dokuları erkeklere nispeten daha fazladır. Dolayısıyla diyet, spor gibi süreçlerin başlangıcında kadınlar ya göbek çevresindeki ya da basen bölgesindeki yağları hedef alarak sürece başlamaktadır.

Peki ne kadar etkili ya da mümkün mü?

Genetik faktör diye bir gerçeklik olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Dolayısıyla doğru beslenme ve egzersiz ile yağ dokusunda azalma mutlaka söz konusu… Fakat vücut tipine etkisi üzerine maalesef net bir şey söyleyemem. Çok sık rastlanan iki çeşit vücut tipi vardır. Biri elma tip, diğeri ise armut tipidir.

Deri altında bulunan yağları spor, terleme, düzenli ve dengeli beslenme ve terleme ile kaybetmek mümkündür.

Visseral yağlar yani iç organımızdaki yağlar karın boşluğunda gövde ve iç organlar arasında depolanır. Bu yağlar sadece antrenman yapmakla ya da sadece diyet yapmakla yok olmaz. Burada dikkat edilmesi gerekilen her ikisini de multidisipliner bir şekilde benimseyerek başlamak ve sürdürmektedir.

 

 

Yağ dokusunun bedenin üst bölgesinde, özellikle göbek çevresinde toplanması ile kendini gösteren vücut tipine elma veya android vücut tipi; vücudun alt bölümlerinde özellikle kalça ve uyluklarda depolanması ile baş gösteren vücut tipine ise armut veya jinoid vücut tipi denmektedir.

 

 

Eğer ki elma tipi bir vücuda sahipseniz; kollarınız ve bacaklarınız daha inceyken; göbek çevreniz daha yağlı ve kalındır. Bu vücut tipi erkeklere oranla kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Elma tipi vücuda sahip olan bireylerde;

Kroner kalp hastalıkları,

İnsülin direnci,

Tip II diyabet,

Hipertansiyon daha sık rastlanmaktadır.

Peki nelere dikkat etmeliyiz?

  • Özellikle basit şeker, unlu ve yağlı besinler, pirinç, mısır, havuç gibi glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketimine dikkat etmeliyiz.
  • Gece ara öğünü olarak kalsiyumu yüksek besinleri tercih etmeliyiz.
  • Uzun süreli açlıklardan kaçınmalıyız.

Bu 3 madde elma tipi vücutlar için en çok dikkat edilmesi gerekilen maddelerdir.

 

Armut tipi vücuda sahipseniz; genellikle üst bölgesi alt bölgeden daha incedir. Bu bireylerde özellikle kadınlarda hormonal denge (östrojen) göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu bireyler elma tipli vücuda sahip bireylere göre daha hızlı incelir. Fakat basen ve kalçadan kilo verirken biraz daha dirençli yapıyla karşılaşırlar.

Armut tipi vücuda sahip bireylerde Polikistik Over Sendromu gibi rahatsızlıklara daha sık rastlanmaktadır.

Peki nelere dikkat etmeliyiz?

  • Gece öğün yapmamaya; mümkünse akşam yemeğinden sonra ara öğün yapmamaya özen gösterebilirler.
  • Alkol tüketimini ılımlı seviyede tutmak ise armut tipi vücuda sahip bireylerin en çok dikkat etmesi gereken maddeler.

 

Belirtmeliyim ki, her ne kadar kilo vermenize etken besinler olsa da; bölgesel zayıflama gibi bir durum maalesef ki söz konusu değildir. Düzenli yapacağınız antrenman programı ve dengeli beslenme ile visseral yağlarınızdan ve bölgesel fazlalıklarından kurtulmak mümkün. Bu süreçte ise bazı besinler sizlere sadece destek olacaktır.

Dyt. Öykü Yıldırım