20 Haz Anne Olmaya Hazır mısın?
Ancak çocuğuyla bütünleşmiş bir annenin oluşturacağı ortam sayesinde çocuk kendi bütünlüğünü ve benliğini geliştirebilir.
Dünyadaki tüm canlılar üremeye ve soylarını devam ettirmeye programlanarak doğarlar. Doğanın en gelişmiş canlısı olan insanoğluna üreme döneminin zamanlaması ve engellemesi fırsatı verilmiştir. Dolayısıyla hepimizin anne olmadan önce gerek ruhsal, gerek fiziksel, gerekse sosyo-ekonomik açıdan hazır olup olmadığımızı ciddiyetle değerlendirip hareket etmemiz gerekir.
Uykusuz gecelere, yorgunluğa, maddi imkansızlıklara, kendine zaman ayıramamaya, bebekle baş edememeye, duygusal çalkantılara, eş ilgisizliğine kadar oluşabilecek sorunlara göğüs germek için anne adayının olgunluk düzeyinin gelişmiş olması ve çocuğun ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önünde tutması önemlidir.
Anne olmayı planlamakla anne olmayı gönülden istemek aynı anlama gelmeyebilir.
Hayatta pek çok başlangıç için kendimizi hazır hissetmemiz gerektiği gibi anne olmak içinde hazır olduğumuzu hissetmemiz gerekir. Kendini hazır hissetmediği için çocuk dünyaya getirmek istemeyen bir kadına büyük saygı duymakla beraber, sırf toplumun beklentisi, evliliği kurtarmak veya görev amacıyla çocuk sahibi olmaya kalkışmanın mutsuz anne ve mutsuz çocukların çoğalttığını üzülerek gözlemliyorum.
Peki, annelik yolculuğuna çıkmak isteyen adayların, anneliğe hazır olup olmadıklarını anlamaları için sorulabilecek sorular neler olabilir:
- Anne olmak bana ne ifade ediyor? Hayalimdeki ideal annenin tanımı nedir?
- Çocuklarla zaman geçirmeyi seviyor muyum?
- Çocuklara karşı sabırlı ve anlayışlı mıyım?
- Gençlerle iletişim kurabiliyor muyum?
- Uzun bir süre bana muhtaç olacak canlının sorumluluğunu almaya hazır mıyım?
- Yeterince olgun muyum? Yeterince kendimi tanıyor muyum?
- Maddi imkanlarım benim ve çocuğumun mutlu ve güvenli bir şekilde yaşaması için yeterli mi?
- Gerekirse çalışma hayatını 2. Plana atabilir miyim?
- Vücudumun bozulmasına, aylarca kilolu yaşamaya, hamilelik ve sonrasında oluşacak diğer duygusal ve fiziksel değişikliklere hazır mıyım?
- Uzun saatler gerekirse yerimden kıpırdamadan süt vermeye, uykusuz gecelere, saatlerce süren gaz sancılarıyla, hastalıklarla, ağlamalarla, yeme problemleriyle baş etmeye hazır mıyım?
- Sağlıklı, sevgi ve güvene dayalı bir evliliğe sahip miyim? Partnerim babalığa hazır mı?
İşte tüm bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizin gelecek ile ilgili vereceğiniz sağlıklı kararlar adına rehber olabilir, farkındalığınızı arttırabilir.
Kendini Anneliğe Hazırlamak
Bebek sahibi olamadan önce anne adayının kendisiyle ilgili farkındalığını kazanmış olması ve belli bir duygusal olgunluğa erişmiş olması çok önemlidir.
Unutmayalım ki kaliteli bir ebeveyn ilişkisi çocuğun yaşam kalitesini etkileyecektir.
Muhakkak bebek gelmeden sağlıklı bir aile yapısının oluşturulmuş olduğuna emin olmalı ve gerekirse bir uzman desteği alınmalıdır.
Annelik sonu olmayan bir öğrenim yolculuğudur.
Dolayısıyla anneliğe hazırlanırken bol bol okumak, eğitimlere katılmak, internet ve TV programları gibi sonsuz bilgi kaynaklarından yararlanılmalıdır.
Annelik hakkında korkularınızı, çekindiğiniz noktaları, sorunlarınızı asla konuşmaktan çekinmeyin. Partneriniz, yakın aileniz, arkadaşınız ya da bir uzman ile muhakkak duygularınız paylaşın.
Son olarak; kendinizi hazır hissedip bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, yaşamınıza hediye edilen bu zenginliğin tüm zorluklara değer olduğunu lütfen unutmayın.
Sevgiyle.
Pınar Holt